Gjennom det islandske landskapet renn elva Varmá. Ho kjem frå varme kjelder. Rundt henne veks og blømer det. Her buset landnåmsmenn seg. Reinsyd beitar her og plantasjar blir bygd. Men dette området har eit skiftande humør, det kan kaste om på seg, lage nye elveløp, nye utspring.
Lesaren kjenner kreftene som bur under bakken og kreftene som bur i menneska, når Gerd frå Noreg treff den islandske bondesonen Gunnar. Karlsviks særeigne og poetiske språk gjer landskapet levande, og blikket hennar pendlar mellom mikroskopiske rørsler i naturen og rørsler på eit globalt, politisk plan. Varmá er ein roman om menneska som bur i området langs Varmá.
Det handlar om slekters gang, om å skape sitt eige liv i det ein har arva, det handlar om å leve nært på naturen, og så klart: om den store kjærleiken.
Når historien tykner, når de politiske og miljømessige sammenhengene blir flere og mer komplek- se, er det som om Varmá ekspanderer og speiler utviklingen i egen form. Også ledemotivet, elven, renner på slutten av romanen over sine bredder som følge av menneskeskapte klimaendringer.
(Morgenbladet, desember 2016)
Kjøp frå heimesida og få rabattert pris og signatur:
Frå bokmeldingar:
”Mette Karlsvik fører lesaren elvelangs i Islands historie ... Den litterære landskapinga til Karlsvik minner om at den stigande temperaturen på kloden ikkje er immun mot dei skiftande rørslene i menneskeætta. At vi ikkje er immune for dei skiftande rørslene i naturen, det har vi vel alltid visst, men så veit vi det tydelegvis ikkje likevel, og må lære det om igjen.”
Eivind Myklebust, Klassekampen
”Lovsang til Island ... Mette Karlsviks eruptive og fantasifulle fortelling om Island fra forhistorisk tid til i dag blir nesten som to romaner i én. ... «Varmá» er en forkrøplet roman, ja, på avstand ser den helst ut som to romaner, men etter at den umiddelbare befippelsen har lagt seg, synes jeg at dens uhørte proporsjoner faktisk gjør den mer interessant enn det jevne norske romanhåndverk. ... Bekymringen om klimaendringer, om økosystemene og Jordens hårfine balanse er påtagelig romanen gjennom, og Karlsviks lovsang til Islands historie blir derfor også en betimelig jeremiade om skjendingen av vårt livsgrunnlag.
Frode Johansen Riopelle, Morgenbladet
”Mette Karlsviks roman «Varmá» er en innsiktsfull og poetisk hyllest til natur og mennesker på lsland ... Romanen har noen usedvanlig vakre beskrivelser, der forfatteren lener seg mot den knappe og presise sagastilen, og tegner opp Islands gamle historie i et slags fugleperspektiv ...”
Turid Larsen, Dagsavisen
"Stort tenkt, vakkert skriven."
Odd W. Surén, Dag og tid
”Mette Karlsviks «Varmá» er oppfinnsom, finurlig og til tider storslått om Island. ... Setning for setning, avsnitt for avsnitt, skriver Mette Karlsvik blendende godt. Foran øynene på leseren stiger landet opp av havet, og alle disse islandske naturkreftene du har hørt så mye om, jaggu klarer ikke Karlsvik å beskrive dem på måte som virker ny.”
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv