Kuratorane og kunstnarane bak “We Are Oslo” om “We Are Oslo”
Bor du på Røa lever du i følge statistikken seks år lenger enn hvis du bor på Grønland. Reisen med linje 2 fra den ene stasjonen til den andre tar 17 minutter. Bor du på Furuset er to av tre naboer minoritetsnorske. På Smestad, som ligger en halvtime unna, har én av seks minoritetsbakgrunn.
For to år siden satte vi igang arbeidet med et foto- og videoprosjekt om mangfold og identitet i Oslo ved å følge t-banens linje 2, som på mange måter representerer et tverrsnitt av byen. Fra Ellingsrudåsen i øst til Østerås i vest har vi møtt én innbygger fra hvert stoppested som har fortalt oss om seg selv, har delt sine tanker om Oslo og om livet, og har latt oss få et innblikk i deres hverdag i nabolaget der de bor.
I tillegg har vi spurt to samfunnsforskere om å dele deres kunnskap om Oslo ved å skrive én tekst fra hvert stoppested om historie, befolkning og arkitektur. Som en introduksjon til hver bydel som linje 2 går gjennom har vi invitert sju forfattere med en tilknytning til de ulike bydelene til å skrive en skjønnlitterær tekst.
Resultatet er en virtuell reise på denne websiden og en fotoutstilling på perrongene langs linje 2 (14/9 – 14/10 2017), hvor ett portrett og ett bilde fra nabolaget er utstilt på den stasjonen som speiler seg på andre siden av byen.
“We are Oslo” er et multimediaprosjekt av Francesca Casciarri og Eirik Linder Aspelund / Calias Photo.
Om oss
Calias Photo består av den italienske fotografen Francesca Casciarri og den norske fotografen Eirik Linder Aspelund. De møttes for første gang i 2001 som hospitanter hos fotobyrået Magnum Photos i Paris. Siden 2004 har de signert deres felles fotografiske arbeider med akronymet Calias. De jobber hovedsaklig med dokumentar- og reportasjefoto, men har i løpet av de siste årene også fotografert for italienske filmproduksjoner. Et av deres viktigste langtidsprosjekter, DamAge, handler om konsekvensen av store demninger i verden, og har blant annet vært utstilt på Museo d'Arte Contemporanea (MACRO) i Roma, Bassin de la Villette i Paris, Museu Marítim i Barcelona, RÍO+20 (Cúpula dos Povos) i Río de Janeiro og Palacio Nacional de Cultura i Guatemala City.
www.calias.net
Om våre bidragsytere
Rune Christiansen (f. 1963) er en norsk forfatter. Han har skrevet ni kritikerroste romaner og flere diktsamlinger, siden han debuterte i 1986 med Hvor toget forlater havet. I 1996 ble han tildelt Halldis Moren Vesaas-prisen. Juryen sa i sin begrunnelse at Christiansens verk har en unik posisjon fordi den innleder en ny fase i moderniteten i Norge. Christiansen har uttalt at "litteraturen låner sin autoritet fra lengselen". Han karakteriserer sine bøker som "flyktige rom hvor glemsel og gjenkjennelse belyser og forsterker hverandre som likeverdige og samtidige hendelser". For “We are Oslo” har han skrevet teksten fra Bærum.
Mette Karlsvik kjem frå Frei på Nordmøre, og debuterte som forfattar i 2005. Boka fekk Tarjei Vesaas debutantpris. Sidan har Karlsvik gitt ut femten eigne verk i fleire sjangrar, på Samlaget, Flamme, H// O// F//, Spriten og Magikon, og har hatt teaterstykke og librettoar sett opp på scenen. For forfattarskapen sin har ho motteke prisar som Bokhandlerstipendet og Stig Sæterbakkens Minnepris, og har vore nominert til Brageprisen. Denne hausten er Karlsvik aktuell med romanen Mørkerom (Samlaget) og teikneserieromanen Spore (Magikon). Ved sidan av kunstnarskapen jobbar Karlsvik for kunstnarar i tillitsverv for Kulturrådet (leiar i komite for Statens kunstnarstipend), DnF og Bjørnsonakademiet (styremedlem), er i Norsk faglitterær forfatterforenings stipenkomité, og meir. For “We are Oslo” har hun skrevet teksten fra bydel Vestre Aker.
Sverre Henmo, født 1968, er utdannet sosiolog ved Universitetet i Oslo, og skrev sin hovedoppgave i litteratursosiologi. I 1999 debuterte han med ungdomsromanen Sammen er vi én og én. Han har senere utgitt en lang rekke bøker for barn, ungdom og voksne og er oversatt til flere språk. For Natt på Frognerbadet ble han tildelt Kirke- og Kulturdepartementets litteraturpris. Sverre Henmo bor i Oslo og jobber som forlagssjef i Aschehoug Barn og ungdom. For “We are Oslo” har han skrevet teksten fra bydel Ullern.
Roskva Koritzinsky (1989) er oppvokst i Fredrikstad, men har bodd i Oslo de siste ti årene. Hun har en bachelorgrad i sosialantropologi. Koritzinsky debuterte som forfatter i 2013 med novellesamlingen Her inne et sted, som hun ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris og mottok Aschehougs debutantstipend for. I 2015 kom romanen Flammen og mørket, og i høst er hun aktuell med novellesamlingen Jeg har ennå ikke sett verden. Ved siden av å skrive bøker, er Koritzinsky over gjennomsnittet opptatt av film. Hun har vært bidragsyter hos blant annet Montages og Z, og fra tid til annen dukker hun opp som gjest i podcasten Filmfrelst. For “We are Oslo” har hun skrevet teksten fra bydel Frogner.
Aslak Borgersrud er en førtidspensjonert rapper fra Gatas Parlament, som nå skriver om politikk i Dagsavisen. Han har tidligere gjort mer eller mindre mislykka forsøk på å slå gjennom som forfatter, skuespiller, sanger, barnemusiker og som «han fyren som prøver å forklare deg hvordan pensjonssystemet virker på omtrent ti minutter», men trives nå på bakerste benk i Oslo rådhus, hvor han kaster retorisk popkorn på de stakkars politikere som bare prøver å gjøre jobben sin. Aslak er født og oppvokst i Gamlebyen og bor nå på Vålerenga i Oslo. For “We are Oslo” har han skrevet teksten fra bydel Sentrum.
Heidi Marie Kriznik ble i mars 2017 valgt til leder i Den norske Forfatterforening. Heidi Marie Kriznik er skjønnlitterær forfatter, essayist og spaltist. Heidi Marie Kriznik holder også skrivekurs for barn, ungdom og voksne. Sommeren 2015 kom Kriznik på Deichmans liste over de ti beste hemmelighetene i norsk samtidslitteratur. «De er norske. De er knallgode. Men få har lest dem.» I begrunnelsen trekkes Kriznik fram som « …en av ganske få norske forfattere som bringer det flerkulturelle Norge inn i litteraturen. I romanen Du kan sove her blir kjærlighet og solidaritet satt på prøve i møte med vanlige folks fordommer så vel som et tungrodd byråkrati. Mennesker står overfor vanskelige valg og tap som må bæres, og alt beskrives i et jordnært, ujålete språk. Bøkene tilfører viktige perspektiver på tiden vi lever i, og forfatterens engasjement strekker seg utover det skjønnlitterære forfatterskapet.» Heidi Marie Kriznik mottok Tarjei Vesaas' debutantpris for romanen Applaus. For “We are Oslo” har hun skrevet teksten fra bydel Gamle Oslo.
Øyvind Holen (født 1973) er journalist, forfatter og tegneserieskaper fra Oslo. Han vokste opp i drabantbyen Lindeberg og har skrevet boken Groruddalen: En reiseskildring (2005) om historien til den østlige delen av Oslo, som ble utgitt i oppdatert form i 2016. Han har også skrevet flere bøker om hiphop og tegneserier, og jobber for tiden med sin tredje tegneserie i serien Drabant sammen med tegneren Mikael Noguchi, en historie om sex, narkotika og graffiti i Groruddalen på 90-tallet. For “We are Oslo” har han skrevet teksten fra bydel Alna.
Bengt Andersen er byforsker og sosialantropolog ved Arbeidsforskningsinstituttet, HiOA. Han er særlig interessert i segregasjon, ”ghettodebatten”, flytting, ungdom, byplanlegging, arkitektur og sammenhengen mellom fysisk form og sosiale praksiser. Andersen har gjennomført etnografisk feltarbeid i Oslo og i Kentlands, USA. Han leder for tiden et transfaglig forskningsprosjekt finansiert av NFR: ”Invisible Infrastructures: Assessing socioecological transformations in the postindustrial metropolis” – med Tøyen/Bydel Gamle Oslo som case. Sammen med Ingar Brattbakk har han skrevet tekstene fra alle stoppestedene langs linje 2 for “We are Oslo”.
Ingar Brattbakk er byforsker og samfunnsgeograf ved Arbeidsforskningsinstituttet, HiOA. Han benytter både kvantitative og kvalitative metoder og er særlig interessert i byens sosiale geografi, segregasjon, nabolagets rolle, flytting, ungdom, byplanlegging, stedsutvikling, levekår og boligsosiale forhold. Brattbakk har studert storbyutfordringer i landets største byer, endringsprosesser i norske drabantby- og sentrumsområder, oppvekststedets betydning for barn og unge i Oslo og flytteprosesser i de nordiske hovedstadsregionene. Sammen med Bengt Andersen har han skrevet tekstene fra alle stoppestedene langs linje 2 for “We are Oslo”.